Ayunta

Ayunta Artisan Wines

På Sicilien og den nordlige del af vulkanen Etna finder vi producenten Ayunta hvis marker ligger i godt 700 m højde over havets overflade.
Ayunta er navnet på en lille vingård, der ligger på den nordlige-østlige skråning af vulkanen Etna og tæt på landsbyen Randazzo.

Vulkanen Etna, der af de lokale bliver omtalt, som ”Hende” er en meget aktiv vulkan og udvikler sig hen imod en såkaldt hot spot vulkan.

Jordbunden er meget forskellig fra sted til sted og afhænger helt af hvor de forskellige udbrud har været gennem tiderne og er dannet ved nedbrydning af en eller flere typer lava i forskellige aldre, udbrud og materialer, som lava, klipper og aske.
Vinmarkerne indeholder derfor mange mineraler som jern, fosfor, magnesium, kobber og silicium. Vinmarker er også rige på små kugleformede sten, kaldet ”Ripiddu”, der stammer fra tidligere udbrud.

Filippo, der ejer Ayunta er, som producent ny i den del af vinverden, men har beskæftiget sig med vin siden han var ganske ung og frembringer de mest fantastiske vine.
Ayunta er også historien om en passioneret vin mager, der er lykkes med sin drøm gennem hårdt arbejde – At producere egne vine fra egen jord, og resultatet er helt i top.
Vinstokkene Filippo producerer fra er af ældre dato og går så lang tilbage som 150 år, så her er masser af kvalitet, men ikke de store mængder. Filippo startede med godt 2,8 ha 7-8 år tilbage og har nu erhvervet sig yderligere 2 ha, så den samlede produktion kan ramme et sted mellem 9.000-12.000 flasker på en årgang.

Vinene fra Ayunta udtrykker elegance, balance og friskhed. Den nordlige placering af Ayuntas vinmarker giver en senere høst, men giver samtidig en større friskhed i druerne.
Sicilien har generelt et tørt klima, men netop omkring Etna er nedbørsmængden større, så området har særligt favorable dyrkningsvilkår.

Vine fra Ayunta producerer fantastiske rødvine og hvidvine og Ayunta arbejder helt uden brug af kemikalier. Alt markarbejde foregår ved hånden og håndtering af vegetationen mellem vinstokkene klares af nabogårdens får, der ind i mellem bliver sluppet løs – hårdt arbejde i vinmarken bliver til god ost.