Ayunta Artisan Wines
På Sicilien og den nordlige del af vulkanen Etna finder vi producenten Ayunta hvis marker ligger i godt 700 m højde over havets overflade.
Ayunta er navnet på en lille vingård, der ligger på den nordlige-østlige skråning af vulkanen Etna og tæt på landsbyen Randazzo.
Vulkanen Etna, der af de lokale bliver omtalt, som ”Hende” er en meget aktiv vulkan og udvikler sig hen imod en såkaldt hot spot vulkan.
Jordbunden er meget forskellig fra sted til sted og afhænger helt af hvor de forskellige udbrud har været gennem tiderne og er dannet ved nedbrydning af en eller flere typer lava i forskellige aldre, udbrud og materialer, som lava, klipper og aske.
Vinmarkerne indeholder derfor mange mineraler som jern, fosfor, magnesium, kobber og silicium. Vinmarker er også rige på små kugleformede sten, kaldet ”Ripiddu”, der stammer fra tidligere udbrud.
Filippo, der ejer Ayunta er, som producent ny i den del af vinverden, men har beskæftiget sig med vin siden han var ganske ung og frembringer de mest fantastiske vine.
Ayunta er også historien om en passioneret vin mager, der er lykkes med sin drøm gennem hårdt arbejde – At producere egne vine fra egen jord, og resultatet er helt i top.
Vinstokkene Filippo producerer fra er af ældre dato og går så lang tilbage som 150 år, så her er masser af kvalitet, men ikke de store mængder. Filippo startede med godt 2,8 ha 7-8 år tilbage og har nu erhvervet sig yderligere 2 ha, så den samlede produktion kan ramme et sted mellem 9.000-12.000 flasker på en årgang.
Vinene fra Ayunta udtrykker elegance, balance og friskhed. Den nordlige placering af Ayuntas vinmarker giver en senere høst, men giver samtidig en større friskhed i druerne.
Sicilien har generelt et tørt klima, men netop omkring Etna er nedbørsmængden større, så området har særligt favorable dyrkningsvilkår.
Vine fra Ayunta producerer fantastiske rødvine og hvidvine og Ayunta arbejder helt uden brug af kemikalier. Alt markarbejde foregår ved hånden og håndtering af vegetationen mellem vinstokkene klares af nabogårdens får, der ind i mellem bliver sluppet løs – hårdt arbejde i vinmarken bliver til god ost.
-
Metodo Ancestrale Rosato Frizzante 2021 – Ayunta
175,00 kr.Druer: 100% Nerello mascalese Alkoholprocent: 11,5% Farve: Rosé Modnet: Druerne er høstet 19. oktober 2021. Traditionel gæring med vildgær i åbne fade. 2 gæring færdig… -
Calderara Sottana Etna DOC 2019 – Ayunta
299,00 kr.Druer: 100% Nerello mascalese Alkoholprocent: 14,5% Farve: Rød Modnet: Druerne er høstet 26. oktober 2015. Traditionel gæring med vildgær i åbne fade. Lagre på 5… -
Nerello Mascalese Rosato 2022- Ayunta
175,00 kr.Druer: 100% Nerello Mascalese Alkoholprocent: 12,5% Farve: Rosé, koberfarvet Modnet: Rustfrit stål og syv måneder på cementtanke -
Nerello Mascalese Bianco 2022 – Ayunta
175,00 kr.Druer: 100% Nerello Mascalese Alkoholprocent: 12,5% Farve: Hvid Modnet: På ståltanke -
Piante / Sparse Etna Bianco DOC 2020 – Ayunta
199,00 kr.Druer: 90% Carricante, 10% Catarratto Alkoholprocent: 12,5 - 13,0% Farve: Hvid Modnet: Druerne er høstet 6. oktober 2020. Traditionel gæring med vildgær i ståltanke. Vinene… -
Navigabile Etna Rosso DOC 2019 – Ayunta
175,00 kr.Druer: 90% Nerello mascalese, 10% Nerello cappuccio Alkoholprocent: 13,5% Farve: Rød Modnet: Druerne er høstet 20. oktober 2019. Traditionel gæring med vildgær i åbne fade.…